درباره سلستین دهلران

سلستیت دهلران

کانسار سلستیت دهلران در 15 کیلومتری شرق شهر دهلران در استان ایلام و در زون زاگرس چین خورده واقع شده است. کانه زایی سلستیت در ایران بطور عمده در زاگرس و ایران مرکزی گسترش یافته است. در زاگرس این ذخایر در گنبدهای نمکی، سازند آغاجاری، گچساران و آسماری یافت شده است که مهمترین آن ها مربوط به تاقدیس بنگستان و نواحی مجاور آن می باشد. این کانسارها عموما در سازندهای آسماری و گچساران تشکیل شده اند.این ذخیره در افقی شاخص در بخش زیرین سازند آسماری و بخش بالائی بخش کلهر سازند پابده قرار گرفته است.

معدن سلستین دهلران
معدن سلستین دهلران

 

زمین شناسی ذخیره

جنس سنگ میزبان: آهک ماسه ای و سیلتی سازند آسماری همراه با عدسی های ژیپس

سن سنگ میزبان: الیگوسن-میوسن

دگرسانی: دگرسانی در این ذخیره بصورت غنی شدگی واحدهای آهکی و تبخیری پیشین از باریم، استرانسیم و منیزیم که موجب ایجاد تخلخل، افزایش جرم سنگ ها و استقامت آن ها شده است، برونزد یافته است.

ژنز: زایش بخش اعظم سلستیت، با توجه به شکل و چگونگی قرار گیری آن, به طور عمده دیاژنتیک ارزیابی شده است. به نظر می رسد در نتیجه مهاجرت یون های استرونسیم از لایه های زیرین (سازند های پابده و گورپی) به سوی سازند آسماری و یا جا به جایی آن ها با جریان سیال های جوی, در مراحل دیاژنتیک می تواند موجب جایگزینی سلستیت به جای کانی های تبخیری پیشین صورت گرفته باشد.

ابعاد ذخیره

کانه زایی سلستیت در ضخامت 2 متر در طول 10 متر و عرض تقریبا 50 متر با شیبی 30 درجه به سمت جنوب غرب رخنمون یافته است.

ذخیره قطعی

معدن سلستیت دهلران بر اساس داده های حاصل از حفر ترانشه ها و گمانه های اکتشافی دارای بیش از 100 هزار تن کانسنگ سلستیت می باشد.

 

ویژگی های محصول:

عیار حدود 80 درصد SrSO4

درصد باریوم حدود 2 درصد

یکدست بودن بافت و ساخت محصول

زیرساخت

جاده آسفالتی در فاصله 3 کیلومتری این معدن قرار گرفته است و راه های دسترسی خاکی به سینه کار های استخراجی در داخل معدن موجود می باشد.

عملیات استخراج صورت گرفته:

از این معدن حدود 3 هزار تن سنگ سلستین استخراج گردید و بدلیل عیار پایین در سال 1400 واگذار شد .