درباره سلستین دژسلیمان 1
کانه زایی سلستین در ایران بطور عمده در زاگرس و ایران مرکزی گسترش یافته است. در زاگرس این ذخایر در گنبدهای نمکی، سازند آغاجاری، میشان و آسماری یافت شده است که مهمترین آن ها مربوط به تاقدیس بنگستان و نواحی مجاور آن می باشد. این کانسارها عموما در سازندهای آسماری و میشان تشکیل شده اند.
بخش اعظم سلستین در سازند آسماری و میشان تمرکز یافته و در طولی بیش از 100 کیلومتر رخنمون یافته است. محدوده دژسلیمان با مساحت 4.9828 کیلومتر مربع در جنوب غرب ایران، استان کهکیلویه و بویراحمد و در 22 کیلومتری جنوب گچساران واقع شده است. عمده واحدهای زمین شناسی در این محدوده شامل توالی ضخیمی از سنگهای تبخیری شامل نمک، گچ، آهکهای مارنی و مارنهای گچدار سازند گچساران بوده که توسط توالی کربناته شامل آهک، مارن، آهکهای مارنی خرد شده و شیلهای کربناته پوشیده شدهاند.


زمین شناسی ذخیره
جنس سنگ میزبان: آهک ماسه ای و سیلتی سازند میشان و سنگ های تبخیری
سن سنگ میزبان: الیگوسن-میوسن
دگرسانی: دگرسانی در این ذخیره بصورت غنی شدگی واحدهای آهکی و تبخیری پیشین از باریم، استرانسیم و منیزیم که موجب ایجاد تخلخل، افزایش جرم سنگ ها و استقامت آن ها شده است، برونزد یافته است.
ژنز: زایش بخش اعظم سلستین, با توجه به شکل و چگونگی قرار گیری آن, به طور عمده دیاژنتیک ارزیابی شده است. به نظر می رسد در نتیجه مهاجرت یون های استرونسیم از لایه های کربناتی (سازند های میشان) به سوی واحدهای کربناتی حاوی مواد تبخیری و یا جا به جایی آن ها با جریان سیال های جوی, در مراحل دیاژنتیک می تواند موجب جایگزینی سلستین به جای کانی های تبخیری پیشین صورت گرفته باشد.
ابعاد ذخیره
کانه زایی سلستین در ضخامت میانگین 3 متر در طول 100 متر و عرض تقریبا 50 متر با شیبی 70 درجه به سمت جنوب غرب رخنمون یافته است. ذخیره قطعی این کانسار 34 هزار تن برآورد شده است.
ویژگی های محصول:
عیار بیش از 94 درصد SrSO4
مقادیر بسیار پائین عناصر مزاحم نظیر باریم، سیلیسیم و اکسیدهای آهن
یکدست بودن بافت و ساخت محصول
زیرساخت
جاده آسفالتی در فاصله 5 کیلومتری این معدن قرار گرفته است و راه های دسترسی خاکی به سینه کار های استخراجی در داخل معدن موجود می باشد.
عملیات اکتشافی انجام شده:
- انجام مطالعات دفتری شامل جمع آوری اطلاعات موجود شامل نقشه های زمین شناسی، ماهواره ای و گزارش های ارائه شده پیشین در محدوده مورد مطالعه
- انجام عملیات های صحرائی شامل پیجوئی، تهیه نقشه های زمین شناسی و معدنی در مقیاس های 1:20000، 1:5000 و 1:1000 در مساحتی بالغ بر 5 کیلومتر مربع و تعیین عوارض مهم زمین شناسی نظیر کنترل کننده های کانه زائی، نیز تفکیک لایه های حاوی مواد معدنی و تعیین ساختارهای موجود در محدوده معدنی و اثر آن ها در تغییرات ذخیره
- طراحی شبکه نمونه برداری لیتوژئوشیمیایی و برداشت آن بصورت سیستماتیک از لایه های معدنی به تعداد 100 و پردازش داده های حاصل از آن و تهیه نقشه تغییرات عیار در محدوده مورد بررسی
- ارسال 20 نمونه جهت انجام آنالیزهای شیمیایی به روش XRF و XRD در مراحل مختلف نمونه برداری
- بررسی و مطالعه مقاطع نازک و صیقلی
- تهیه نقشه توپوگرافی با مقیاس 1:1000 به وسعت 166 هکتار
- احداث جاده های دسترسی جمعا به متراژ 1 کیلومتر
- حفر 12 رشته ترانشه اکتشافی به متراژ 200 متر
- تهیه مقاطع ترانشه ها
- حفر چاهک اکتشافی به حجم 1943 متر مکعب
- ارزیابی و تعیین حجم، شکل و تناژ ذخیره محدوده کانه زایی بر اساس داده های حاصل از ترانشه ها و گمانه های حفر شده بوسیله نرم افزار های تخصصی
- تهیه گزارش نهایی
عملیات استخراج صورت گرفته:
معدن از سال 1403 فعال و در حال استخراج سلستین می باشد .
متن
بدون دیدگاه