درباره معدن سلستین سمنان

منطقه مورد مطالعه بخشى از کوههاى البرز مرکزى در شمال سمنان است و از سازند های سنوزوئیک تشکيل يافته و عمده ترين معادن گچ سمنان نيز در همين نواحي قرار دارد. در منطقه مورد مطالعه هم برونزدهاى فراوان گچى با همبرى تند و ناگهانى بر روى توفها، زئوليتها، بنتونيتها، مارنها و ماسه سنگها وجود دارد. توالی سلستيت دار شمال سمنان با مشخصات رخساره تبخيرى به ظاهر همانند سلستيتي است که در محدوده های معدنی اطراف افتر و سرخه قابل مشاهده می باشد.

زمین شناسی کانسار

جنس سنگ میزبان: سنگ های تبخیری درون سازند های توفی و مارنی کرج

  • سن سنگ میزبان: ائوسن
  • دگرسانی: دگرسانی در این ذخیره بصورت غنی شدگی واحدهای آهکی و تبخیری پیشین از باریم، استرانسیم و منیزیم که موجب ایجاد تخلخل، افزایش جرم سنگ ها و استقامت آن ها شده است، برونزد یافته است.
  • ژنز: زایش بخش اعظم سلستیت, با توجه به شکل و چگونگی قرار گیری آن, به طور عمده دیاژنتیک ارزیابی شده است. به نظر می رسد در نتیجه مهاجرت یون های استرونسیم از لایه های زیرین (سازند های کرج و ائوسن) به سوی سازند کن و یا جا به جایی آن ها با جریان سیال های جوی, در مراحل دیاژنتیک می تواند موجب جایگزینی سلستیت به جای کانی های تبخیری پیشین صورت گرفته باشد.

ابعاد ذخیره

کانه زائی های سلستیت در محدوده های اکتشافی بصورت عدسی هایی با ضخامت متغیر از چند سانتی متر تا چند متر در طول هایی حداکثر 30 متر در امتداد افق های شاخص اکتشاف سلستیت نظیر بخش بالائی سازند کرج و سازند کند رخنمون یافته است.

زیرساخت

در نزدیکی بسیاری از محدوده های مورد اکتشاف راه های دسترسی آسفالتی و خاکی وجود دارد اما مراکز رفاهی در فواصل بیش از 10 کیلومتر واقع شده اند.

عملیات اکتشافی انجام شده:

انجام مطالعات دفتری  شامل جمع آوری اطلاعات موجود شامل نقشه های زمین شناسی، ماهواره ای و گزارش های ارائه شده پیشین در محدوده مورد مطالعه

انجام عملیات های صحرائی شامل پیجوئی و نمونه برداری لیتوژئوشیمیایی و برداشت آن بصورت سیستماتیک از لایه های معدنی به تعداد 45 عدد و پردازش داده های حاصل از آن و تهیه نقشه تغییرات عیار در محدوده مورد بررسی

ارسال 45 نمونه جهت انجام آنالیزهای شیمیایی به روش XRF و XRD در مراحل مختلف نمونه برداری

بررسی و مطالعه مقاطع نازک و صیقلی

تصاویر  معدن سلستین سمنان