مروری بر اثر جنگ اوکراین بر شرکتهای معدنی
حمله روسیه به اوکراین برای مهمترین بازیگران صنعت فولاد جهان دردسرساز شد. دو شرکت آرچلورمیتال (ArcelorMittal) و نیپوناستیل (NipponSteel) که سرمایهگذاریهای متعددی در توسعه معادن دو کشور روسیه و اوکراین انجام دادهاند، بازندگان بزرگ این جنگ هستند. در عین حال شرایط فعالیت برای گروههای بزرگی نظیر پلیمتال سخت و پرابهام شده است. البته جنگ اوکراین بر چندین شرکت معدنی دیگر که فعالیتهای متمرکز و مستمری در روسیه دارند، تاثیر گذاشته است.
نیپوناستیل ژاپن بهعنوان سومین شرکت بزرگ جهان که زیان بالایی از ناحیه عدمتامین مواداولیه موردنیاز خود از ناحیه این جنگ متحمل شده، در تلاش است تا مواداولیه خود را از برزیل و استرالیا تامین کند. تا پیش از آغاز جنگ، ۱۴درصد از مواداولیه موردنیاز شرکت نیپوناستیل از دو کشور روسیه و اوکراین تامین میشد. ارچلورمیتال نیز که دومین شرکت بزرگ جهان در صنعت فولاد است با اعلام رسمی خاتمه فعالیت خود در کارخانه کریویری (Kryvyi Rih) اوکراین اعلام کرد توسعه معادن در اوکراین را که ۲۰هزار نفر کارگر دارند تا اطلاع ثانوی تعطیل خواهد کرد.
بنابر اعلام خبرگزاری بلومبرگ، زیان این شرکت هندی که بزرگترین فولادساز هند و دومین شرکت بزرگ جهان در این صنعت است، در نتیجه وقوع این جنگ به چندصدمیلیون دلار میرسد. البته شرکت سوئیسی فرکسپو (Ferrexpo) نیز با وجود اعلام وضعیت فورسماژور در ارسال محمولههای خود به خریداران، خبر داده به تولید خود در معدن بزرگ پالوانی در مرکز کشور اوکراین ادامه خواهد داد.
گروه روسی-انگلیسی پلیمتال نیز موضعی مشابه فرکسپو اتخاذ کرده و خبر داد که به فعالیت خود در دو کشور روسیه و قزاقستان ادامه خواهند داد. شواهد موجود نشان میدهد فعلا تحریمهای وضعشده اثری روی فعالیت این شرکت در روسیه نداشته است. نگرانی عمده پلیمتال این است که با وضع تحریمهای گسترده بر این بخش امکان تداوم همکاری بهوجود نیاید.
مقامات این شرکت اعلام کردهاند به دقت اوضاع جنگ را رصد میکنند. وخامت بیشتر شرایط جنگی در اوکراین میتواند منجر به افزایش قابلتوجه تحریمهای جهانی و شدتگرفتن فشار از ناحیه اتحادیه اروپا، بریتانیا و ایالاتمتحده بر کشور روسیه که آغازگر جنگ بوده است، خواهد شد.
شرکت پلیمتال که یکی از ۱۰بازیگر اصلی صنعت طلا و جزو پنج بازیگر مهم صنعت اسخراج نقره است، در صورت ادامه جنگ اوکراین زیان بالایی را متحمل خواهد شد.در بیانیه این گروه صنعتی آمده است: شدتگرفتن اوضاع وخیم جنگ در کییف میتواند احتمال وضع تحریمهای متنوعی از ناحیه کشورهای مختلف و کل اروپا را تا سطح قابلتوجهی افزایش دهد.
این شرکت تاکید کرده است دامنه و تاثیر این تحریمهای بالقوه جدید (و هرگونه تحریم بالقوه متقابل) ناشناخته است، اما ممکن است بر موسسات مالی کلیدی روسیه و همچنین شرکتهای معدنی مختلفی که در این کشور به فعالیت مشغولند، تاثیر بگذارد. پلیمتال در بیانیه خود اعلام کرده است تصور نمیکند هدف تحریمهای هوشمند ایالاتمتحده آمریکا، انگلستان و اتحادیه اروپا قرار گیرد.